[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Folyamatosan növekszik a nagyragadozók száma Szlovákiában I.
Dátum: 2017. 07. 24. Szerző: taki

Aktuális hírek

 

A nagyragadozók száma Szlovákiában folyamatosan növekszik. A mezőgazdasági szaktárca a jövőben elkerülhetetlennek tartja a regulációjukat.Az Agrárágazat ezt a megállapítást az erdőgazdálkodás 2016-os évi eredményeiről készített beszámolójában az ún. „Zöld jelentésben“ tette, melyet nem rég adott közre véleményezésre.
„ Úgy a túlszaporodott medve, mint a farkas alapos állományszabályozást követel. Az állományuk apasztását nem csak az általuk okozott károk indokolják, hanem a viszonylag kis területekre szorult állománysűrűségük és nem utolsó sorban az emberrel szembeni viselkedésükben fellépő negatív változások.”
Az erdészek becslése szerint 2016 márciusában Szlovákiában 2235 medve élt. Ebből a vadászok elejtettek 18 medvét és további 16 medve elhullott. A farkasok becsült száma a tavalyi év tavaszán 2540 egyed volt. A vadászok 47 farkast vadászaton ejtettek el és további 6 farkas a természetes elhullás áldozata lett

      A csülkösvad állománya is folyamatosan növekszik. A „Zöld jelentés” szerint a csülkösvad több helyen veszélyezteti az erdők megújulását miáltal ökológiai és anyagi károkat is okoz. Ennek legfőbb  okozói a hibásan összeállított vadgazdálkodási tervek, a tervek nem teljesítése, a vad helytelen és gyakran felesleges „kiegészítő” takarmányozása és az időjárási változások figyelmen kívüli hagyása. A 2016-os évben így is jóval több csülkösvad lett a vadászok zsákmánya, mint 2015-ben.
      A tátrai zergék száma 234 egyeddel növekedett és a tavalyi évben számuk elérte a 1262 darabot. Kritikusan csökkent a fajdfélék- a süket és nyírfajd állománya melyek összességükben nem érik el 2000 egyedszámot. A jövevény fajnak számító nyestkutyák és az aranysakálok száma viszont erősen növekvő tendenciát mutat. Szlovákiában az Agrár- resszort 38 emberre támadó medvét ismert el igazoltan, ami 6 esettel több, mint a 2015-ös évben. A medvetámadások nem okoztak jelentősebb károkat az emberi egészségben vagy emberi életekben. .       

A vad által okozott kár


A csülkösvad által okozott vadkár a mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban elérte 1,37 millió €-t, ami közel 100-ezer € kevesebb, mint az előző évben. A nagy ragadozók okozta károk viszont 341- ezer €-val meghaladták a 2015-ös károkat és 2016-ban elérték 1,75 millió Eurót. A legtöbb kárt a farkas okozta 1,29 millió €, melyet a hiúz követ 323 ezer €-val. A barna medve kártétele 136 ezer €-ban mérhető. „A nagyragadozók által okozott kárból legtöbb kár a vadászatot és a vadállományt érte. A vadban tett kár eléri a 1,63 millió €-t” – írja a minisztériumi jelentés.
2016-ben Szlovákiában 1883 vadászterület volt nyilvántartva és a revírek átlag területe 2366 hektár. Mivel Szlovákiában a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítja a vadászatot a tevékenységet érintő jelentések és információk ugyanúgy befutnak a vadásztársaságok által bérelt erdészeti és mezőgazdasági területekről, mint ahogy ismertek az Állami Erdészet vezette rezsi területek vadászati információi is.

Fordította és ősszeállította: Takács Frigyes
Foto -                                   Godal Ivan 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Aktuális hírek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Aktuális hírek:

ALBÍNÓ ŐZ AZ IPOLYSZAKÁLLOSI HATÁRBAN Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Aktuális hírek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.048 másodperc