[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Požovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

aktuális hírek: Folyamatosan növekszik a nagyragadozók száma Szlovákiában II.
Dátum: 2017. 07. 24. Szerző: taki

Aktuális hírek


Mennyi farkas és mennyi medve él Szlovákiában? Az egyes szakminisztériumok információi nagyon eltérőek........           

2000 farkassal több vagy kevesebb?     Szlovákia Környezetvédelmi Minisztériuma az Agrárágazat „Zöld jelentésére” reagálva elutasítja az ott nyilvánosságra hozott medvék (2235 db) és farkasok (2540 db) Szlovákiában élő számát. Az Enviro ágazat jelentései szerint a medvék számát 1255 egyedre és a farkas jelenlétét 300 – 600 darabra becsüli. A környezetvédelem felhívja a figyelmet egy komplex nagyragadozó monitoring hiányára, amely alapján feltérképezhető lehetne a medvék és farkasok valós száma. A monitorink és az ebből kiszűrhető kutatási eredmények hiánya csak szubjektív véleményeket szül, és nem teszi lehetővé egységes védelmi és menedzselési irányelvek lefektetését a két szakterület számára.

A barna medve esetében a 2007-2012-es éveket összefoglaló európai jelentőségű élőlények és élőhelyekről szóló jelentés 700-900 db barna medve jelenlétét dokumentálja. Közben az Állami Természetvédelem a Zólyomi Műszaki Egyetemmel karöltve elvégezte a medvék DNA alapú mennyiségi vizsgálatát. A genetikai kutatás akkori eredménye 1020 és 1490 medve létszámot igazolt. Ezt a kutatási eredményt lehet a legelfogadhatóbbnak tekinteni – írja a természetvédelem. De a vadászati statisztika szerint a medvék állandóan szaporodnak és a számuk már rég túlhaladta a 2000 darabot. A természetvédelem ennek ellenére az agrár ágazat adatait felülértékeltnek tartja, minek eredményeként a társadalomban az a vélemény uralkodik, hogy a medvék túl vannak szaporodva és ez által a vadászterületek használóira növekszik a nyomás a medvevadászat növelésének az irányába.
Ami a farkast illeti a környezetvédelmi tárca tagadja bármiféle tudományos információk létezését, amely alapján lehetővé válna a szlovák farkas populáció pontos nagysága. Az idén januárban a Zólyomban tartott farkaskonferencián a Zólyomi Műszaki Egyetem szakembere kijelemtette –„ gond nélül elvéhezhették volna már a farkas DNA szerinti állomány vizsgálatát, de ezt senki nem igényli”. Az enviro ágazat továbbra is ragaszkodik azokhoz az adatokhoz, amelyet a több évvel ezelőtt kidolgozott nagyragadozók hosszú távú gazdálkodását taglaló tanulmány tartalmaz, miszerint a szlovákiai farkas állomány nagysága 300 – 600 egyed. Az erdészek által nyújtott gyakorlatból nyert adatokat miszerint a szlovákiai farkas állománya meghaladja a 2200 darabot a környezetvédelem hibásnak tartja és arra hivatkozik, hogy a farkas nagy területet követelő élőhelyein a számlálásuk vagy becslésük gyakran esik olyan hibába, hogy kétszer sőt többször tartják számon ugyanazt az egyedet.
Sajnos arról senki nem beszél, hogy úgy a megfigyelések mint a kutatási eredmények  több évvel ezelőttről származnak. Az agrár ágazat idén júliusban nyilvánosságra hozott jelentése is mát több mint egy éves adatokról beszél. Azóta a szlovákiai nagyragadozók köszönik kérdésünket – jól megvannak és folyamatosan szaporodnak …… 

Fordította és összeállította - Takács Frigyes                               
Illusztrációs kép

 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Aktuális hírek
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Aktuális hírek:

ALBÍNÓ ŐZ AZ IPOLYSZAKÁLLOSI HATÁRBAN Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Aktuális hírek

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest Š 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.045 másodperc