[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Vadászlap: Előzetes a VADÁSZLAP májusi számából
Dátum: 2005. 04. 21. Szerző: taki

Sajtófigyelő
A Magyar VADÁSZLAP – 72 oldalas ! - májusi száma április 26-án jelenik meg és a 2300 újságárus helyen kívül – a többi között az Auchan és a Tesco áruházakban, valamint a benzinkutaknál – vásárolható meg. Még mindig érdemes rá előfizetni, mert ajándékot és mellékletet csak az előfizetők kapnak!

A tartalomból: Rend és „rendellenességek” a trófeabírálatban – ez a főcíme annak a 11 oldalas, 9 írásból álló összeállításnak, amely a trófeabírálat kialakulásáról, hazai és európai rendszereiről, az Országos Trófeabíráló Bizottság múltjáról és jelenlegi helyzetéről, a mínusz pontok miatti büntetések megszüntetéséről, a korosztályi bírálat következményeiről … és még sok egyéb érdekességről szól. A szerzők közül csupán két név: Szidnai László az OTB volt elnökeként emlékezett, prof.dr. Náhlik András a korosztály-szabályozási irányelvek garanciáiról írt figyelemre méltó cikket… és óhatatlanul egy „trófeás” kérdéssel kezdődik a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészével, Polt Péterrel készült interjú.


Néhány fontos tudósítást érdemes elolvasni: választásra készül az Országos Magyar Vadászkamara – a vita ellenére sem változott a küldöttek száma. Augusztus végén a Hortobágyon lesz az Országos Vadásznap – döntött a Védegylet elnöksége. Nem volt hiány forró pillanatokban a C.I.C. Abu-Dhabiban megtartott közgyűlésének – két magyar professzor kapott helyet a bizottságokban. Nincs veszélyben a romániai barna medve állomány, ezért le kellene venni a CITES tiltó listájáról! – állapította meg a brassói medve-szimpózium … hogy csak néhányat említsünk.


Valószínűsítették Balatonmáriafürdőn, a szafarivadászok találkozóján, hogy világrekord lehet a magyar vadász által elejtett óriás jávorbika lapátja, amelyet a FeHoVa látogatói már megcsodálhattak … és amely egy száz éves rekordot döntene meg.
Minden bizonnyal sok kutyásnak nyújt majd segítséget K.Gyurkó Rita cikke, amely a kullancsok terjesztette és a vadászkutyákra különösen veszélyes babesia betegségről tájékoztat, illetőleg az összeállítása, amely nem csak a kullancsellenes szerekről és használatukról, hanem az áraikról is szól. S ha már az áraknál tartunk, a lap közöl egy összehasonlító táblázatot az itthoni és a környező országok őzbakvadászatának tarifáiról… talán így még nagyobb lesz a rangja a féltve őrzött mocsai, császári bakok szülőhazájának … bővebben dr.Faragó István „Kincses Komárom” című riportjából.Ki gondolná, hogy a magyar férfiak 8 százaléka – és feltehetően a vadászok is, köztük Márok Tamás, a cikk szerzője - színtévesztő, azaz nem látja a zöld erdőben csipegető vörös őzbakot. De ennek – hála egy magyar világszabadalomnak – vége, egy budapesti cég már gyártja – az olcsónak éppen nem mondható - korrigáló szemüveget.

Kevesen vannak a „kiválasztottak”, akik eljutnak Európa legjelesebb fegyver, lőszer, irányzék és még sok más, a témához kapcsolódó eszköz nemzetközi kiállítására, a nürnbergi IWA-ra. Néhány újdonságról a 308. oldalon olvashatnak, amelyhez szinte szervesen kapcsolódik a lap néhány további írása: igényeseknek készülnek a Rizzini puskák … az optikákról megtudhatjuk, hogy életkorunk előrehaladtával érdemes lenne cserélnünk a távcsövünket … hogy a sportvadászok is vásárolhatnak 0,22-es kisgolyóst, bár a dolognak van egy kis „csapdája” … hogy legalább hatvan féle .30.06-os lőszer közül választhatunk … és talán arra is érdemes felfigyelni, hogy a rendőrség elkezdte ellenőrizni, lemezszekrényben tartjuk-e a vadászfegyvereinket? Egyébként – s ez már humor – „A legszebb ajándék a családnak – egy új puska!”


A kulturális témák sem hiányoznak a lapból. Földvári Attila a „Minden” kezdetéről elmélkedik, s bizonyítja, hogy a vadászatban gyökereznek a művészetek, egész civilizált világunk. Somfalvi Ervin a budakeszi erdei pantheonba kalauzol el. Békés Sándor sorozata Magyar Ferencnél tett látogatást, aki a fényképezőgépet ecsetre cserélte fel. A hónap műtárgya egy Ridinger metszet. Zsin Géza esszéjének címe: Hogyan avassuk fel a Zsigulit? … és Dúcz László egy „Látomás” részesévé teszi a lap olvasóit. Apropó irodalom: a szerkesztőség kiírta irodalmi pályázatát, melynek idei témája: a vadászat és a telefon.Még nem késő! – hirdeti a címlapon a VKE, és kéri a vadászokat, hogy a személyi jövedelemadójuk 1 %-át a vadászati kultúra ápolására és fejlesztésére ajánlják fel.
A Vadászati Kulturális Egyesület adószáma: 19677079-2-41
A lap 284-285. oldalán az Egyesület elnöke kendőzetlenül számol be az elmúlt év történéseiről és olvasható a május 21-ei dunapataji VKE majális részletes és újdonságokkal ugyancsak kibővített programja. 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Sajtófigyelő
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Sajtófigyelő:

Bemutatkozik a Hubertlov vadászati szakfolyóirat Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

SajtófigyelőAll logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.056 másodperc