[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: A rókák orális úton történő veszettség elleni ojtása – 2005 tavaszi kampány
Dátum: 2005. 04. 17. Szerző: taki

Élőhelyfejlesztés

Szlovákia Élelmiszeripari és Állategészségügyi Intézete megszervezi a vadon élő rókák orális úton történő veszettség elleni ojtása 11. évfolyamának a kampányát. Az akció a WHO normáinak és előírásainak megfelelően lett előkészítve.


A program fő célkitűzése, hogy az ország nagy részében csökkenti a veszettséges megbetegedések előfordulását, és ezzel minimalizálja a mezőgazdaság és az egészségügy gyógyítással és a fertőzés megfékezésével kapcsolatos azon kiadásait, melyek a már kialakult betegséggel fertőzött területeken, elkerülhetetlenek lennének. Az EU 2004/840/EC határozata értelmében a „2005. tavaszi kampány” -  rókák ojtási akciója közösen van finanszírozva az Európa Unióval. A vakcinával töltött csalifalatok árának a felét és a kihelyezési  költségek 50 %-t az EU téríti. Ezek a költségek nem haladhatják meg ez évre a 400.000 EURÓT.
       További együttműködő szervezetek: Szlovákia Mezőgazdasági Minisztériuma, Szlovák Vadászszövetség és azok regionális szervezetei, Szlovákia Egészségügyi  Minisztériuma és az egyes regionális, városi és községi önkormányzatok.     
        A „2005 tavaszi kampány” elnevezésű rókák veszettség elleni ojtásának a kivitelezője egész Szlovákiában a Bioveta SK, spol. sr. o. , Nitra vállalat.

I. A tavasz 2005 – rákák orális úton történő ojtásának a szervezési bebiztosítása.

1. A vakcinálás időpontja – 2005. április 8 – 2005. május 9. (késést csak az időjárási tényező
    indokolhatja)

2. A vakcinálás helyszínei:

A. Légi úton történő kihelyezés – cca 32 486 km2 területen

1, Nyitra repülőteréről  - a nyitrai repülőtér vonzáskörzete
2, Losonc – Boly repülőteréről - a bolyi repülőtér vonzáskörzete
3, Poprád repülőteréről - a poprádi repülőtér vonzáskörzete
4, Martin repülőterületéről - a martini repülőtér vonzáskörzete

B, kézi kihelyezés – cca 744 km2 területen

Pozsony (Bratislava) város peremkerületeiben, Besztercebánya, Bajmóc, Kassa, Körmöcbánya, Nyitra, Pőstyén, Poprád, Eperjes, Trencsén, Zólyom, Žarnovica és Garam Szentkereszt – peremkerületeiben.

3, A csalifalatok széthelyezése:

A, Légi úton történő széthelyezés

    a) 26 db csalifalat helyezünk el 1 km2 területre úgy, hogy 150 m  föld feletti
        magasságban, 150 km/ó sebességgel egymástól 500 m távolságban párhuzamos
        vonalakban átrepülve, repülőgépből jutassuk ki a veszettség elleni ojtóanyagot.

Az ojtóanyag légi széthelyezésénél kimaradnak a 1200 m tengerszint feletti magasságot meghaladó területek, vízfelületek, utak, városok és falvak.
                                 
B. Kézi széthelyezésnél

18 db csalifalatot helyezünk ki  1 km2 területre. A vadászgazda úgy osztja szét kettesével a vadászokat, hogy azok sakktábla szerűen át tudják járnia  a területet és el tudják helyezni a vakcinákat. A területre szükséges 1 : 10 000 vagy  1 : 15 000 léptékű térképet készíteni, amelybe a felelős személyek berajzolják az elhelyezett csalifalatok helyeit. Ezeknek a térképeknek az alapján lesznek leellenőrizve, hogy mennyi csalifalatot vettek fel a rókák.

4.   Az ojtó anyag mennyisége:


A. Légi úton történő széthelyezés: összesen 844.900 adag


Nyitra repülőteréről: ………………………..  329.700 adag (471 zsák)
Losonc repülőteréről: ………………………. 137.200 adag (196 zsák)
Poprád repülőteréről: ………………………..255.500 adag (365 zsák)
Martin repülőteréről: ……………………….. 122.500 adag (175 zsák)


B. Kézi széthelyezés: összesen 13 400 adag

 Pozsony
4000 adag
 Besztercebánya
1100 adag
 Kassa
1900 adag
 Nyitra  
  900 adag
 Pőstyén
  400 adag
 Eperjes
  900 adag
 Trencsén
  500 adag
 Bajmóc
  400 adag
 Zólyom
1400 adag
 Garam Szentkereszt  
  600 adag
 Žarnovica
  600 adag
 Körmöcbánya
  600 adag

Szükség esetén az ojtóanyag mennyisége emelhető. Az előírt kvóta felett az ojtóanyagot a megrendelő fizeti, és a megrendelést igazolni kell a Regionális Állategészségügyi Hivatalnak


5.   L Y S V U L P E N    por. a.u.v  oltóanyag: - modifikált SAD Bern típusú legyengített ojtóanyagot tartalmaz, antibiotikumot és stabilizációs keveréket.


A keverék műanyag kapszulákban van, amely csalifalatba és tetracyklínbe van becsomagolva. A vakcina indikátora a tetracyklín. A vakcina vírusát a veszettség vírusától az ellenanyag analizálása alapján tudjuk megkülönböztetni.


A csalifalat sötét barna színű, korong vagy kocka alakú – zsíros tapintású, pogácsa kinézetű és nagyságú, halszagú anyag. A csalifalatban elhelyezett vakcina kapszulájára több nyelven rá van írva, hogy: „Vigyázat – veszettség elleni vakcina". A kapszulában a vakcina pirosra festett vagy rózsaszínű folyadék.
Ha a róka felveszi a csalifalatot a benne elrejtett vakcinás kapszulát átharapja és az ojtóanyag a szájban a nyálkahártyán keresztül felszívódik. A szervezetbe került ojtóanyag a nyirokrendszer segítségével – a nyirokrendszeren keresztül beindítja a szervezet védekező mechanizmusát.

6, Az ojtóanyag szállítója:

Úgy a légi úton történő széthelyezéshez, mint a kézi ojtóanyag kihelyezéshez a vakcinát a BIOVETA SK. spol. sr. o., Nitra vállalat biztosítja.    

Műszaki bebiztosítás:   

Megígértem magamnak, hogy megnézem a fentiekben leírt és általam többé-kevésbé érthetően magyar nyelvre fordított hivatalos utasításokat tartalmazó levelet, hogyan váltják be aprópénzre. Mivel a júniusi országos vadászkiállítás körüli dolgaim Nyitrára szólítottak, felhívtam a nyitrai  székhelyű AEROSLOVAKIA a.s. vállalatot és megkértem  KOVAČÍK Ľubomír igazgató urat, hogy mint a Vadászati Információs Adatbázis tudósítója megnézhetném-e közelebbről, hogyan is zajlik a gyakorlatban a rókák orális úton történő veszettség elleni ojtása. Az igazgató Úr készségesen felajánlotta a segítségét, de egy dologra figyelmeztetett, hogy 4 órát fog kelleni eltöltenem a levegőben egy kisrepülőgép fedélzetén. Az nem gond – volt a válaszom. Magam is gyakorló repülő vagyok, azt a 4 órát valahogy csak kibírom.Az Agrokomplex kiállítási parkból ahol a júniusi országos vadászati kiállítás trófeáinak a bírálatán vettem részt, pár perc alatt átautóztam a Nyitra repülőterére. Kovačik igazgató úr megismertetett az öccsével Kovačik Juliussal, aki az ojtási akciókat vezeti. 


5 géppel dolgoznak, mind az öt repülőgép - amerikai gyártású Cessna 172-es. Vannak saját gépeik, de voltak ott bérelt Cessnák is, melyek csak erre az akcióra voltak bérbe véve. Repülöm ezt a típust, a jóindulatú turista gépek közé tartoznak. A repülősök „babakocsinak” is becézik őket, mert az utóbbi időben majdnem mindenki ilyen, vagy a Cessnák kisebb típusain tanult repülni.

A repülős flotta fel volt sorakozva!Már messziről láttam, hogy a csomagtér ajtaja le van szerelve és helyette egy plexi van odaerősítve, melyet keresztül döf egy kb 100 mm átmérőjű PVC cső. A PVC cső felső vége egy peremmel ellátott asztalban végződik, míg az alsó vége, mint egy ágyúcső lefelé néz. Nem kellett hozzá nagy fantázia, hogy megállapítsam – azon hagyja el a gépet a csalifalatokba burkolt veszettség elleni vakcina.
A 172-ből a hátsó ülések ki vannak szerelve. Csak egy kis padocska volt ott, amin a vakcinát adagoló személy kuporgott.
Minden egyéb helyet teljesen elfoglalt a műanyag zsákokba csomagolt ojtóanyag. Az ojtóanyag hűtve van, és a gépen a fűtés is ki van kapcsolva. Ennek a fontosságát csak akkor értettem meg igazán, mikor másnap a kb. 15 -20 C fokos csalifalatot fényképezés végett kibontottam. Olyan lágy volt, mint a jól átgyúrt kézmeleg gyurma! Ha ilyen meleg állapotban dobnák ki vakcinával töltött csalifalatot, a földet éréskor szétloccsanna.
A kabinban uralkodó illatokat – a rothadó halszagot kibocsátó vakcina szaga - keveredve a benzinszaggal – elegyet, nem lehet leírni. Ilyen büdöset művileg nem is lehet előállítani.

Ilyet csak a véletlen tud produkálni!

Kollégám beültetett a jobb ülésbe, és a gépek elkezdtek motorozni. Ez a tevékenység a repülésnél viszonylag sok időt vesz igénybe. Minden pilóta még a földön igyekszik megkínozni a gépet! Ha úgy akarja, lehelje ki a motor a lelkét még lent a földön. A levegőben már nincsen tegezés! A levegőben már simogassák, becézgetik a vasmadarat - ami nem csoda, hiszen az életüket adták a gép kezébe.


A gépek sorra gurulnak a felszálláshoz. Kis idő után hosszan gyorsítva, lomhán, aprókat ugrálva szakadnak el a földtől. Le voltak terhelve! Mi is nekilendülünk. A Cessnákra jellemző módon, csak a levegőben emelkedés után kezdett érezhetően gyorsulni a gép. Hamar elértük a 1000 – 1400 láb magasságot, ami Altitude - tehát tengerszint feletti magasságnak felelt meg. A terepszint feletti magasságunk lehetett 150 – 200 méter. A pilóta kezdte beállítani a GPS-ket, én pedig belemerültem a fényképezésbe.


A GPS-en jól látható az a pontozott vonal amit a repülőgép húz maga után, és ez jelzi a gép megtett útját.A GPS képernyőjén jól láthatóak azok az előre berajzolt repülési útvonalak, melyek egymástól lévő távolsága 500m.


A Garmin 196 -os GPS fekete-fehér képernyőjén a repülési adatok (sebesség, magasság stb.) metrikus mértékrendszerben olvashatók.

Három GPS (műholdas pozíciójelző rendszer) is volt a gépen. Egy 196-os a pilóta előtt, egy 295-ös az én szarvkormányomhoz erősítve és egy beépített Garmin. A beépítettet kivéve, a 196-os és a 295-ös be volt programozva a vakcina szórás útvonalára. Jó 10 perc után érhettünk oda, ahol az előző nap megszakították a munkát. Nem kellett mást csinálni, mint megkeresni, hol szakadt meg az a pontozott vonal, amit a repülőgép maga után húz jelezve a már megtett útját. A Cessna 172-es ráállt a beprogramozott vonalra és kezdte húzni a kb. 30 km-es sávokat, amelyek egymástól 500 m-re voltak.

A Magyar határtól kezdtünk Dunamocsnál ( A MO-i Tát községgel szemben) és sávoztunk Párkány – Esztergom irányába. Többször voltunk Oroszka és Zselíz felett és sokszor fordultunk Párkányban, vagy annak közvetlen közelében.


Kovačik Július a pilóta


Fordulás Dunamocsnál
A Duna. A távolban látszanak az esztergomi Suzuki gyár fehér épületei.


Hátrafordulva megfigyeltem, hogy a „szakszemélyzet” hogyan sodorja, dobálja az asztalon tátongó lyukon keresztül a vakcinát. Hogyan jön ki 24 db vakcina egy km2-re, azt gondolom, csak másnap a kiértékelésnél derül ki. Ugyanis minden nap el kell küldeni a napi jelentést a regionális Állategészségügyi Központba. A jelentés elválaszthatatlan tartozéka a GPS felvétel a berepült területről. A számítógépes adat nagyon meggyőző tud lenni! Egy dolog a fontos. A repülőgép üzemanyaga 4 órára elég, a vakcina pedig 4 óra alatt fogy el.


Az elején még rádiózott egymással az 5 gép, de később megunták és ráálltunk a Bratislava-Control frekvenciájára és figyeltük a nagyvasak (utasszállító gépek) forgalmát. Egy óra repülés után a pilóta odaszólt: - Nem veszed át? Beállítottam magam előtt a GPS-t, a jobboldali magasságmérőn a QNH-t (az atmoszféra barometrikus nyomását), kitrimmereltem (kiegyensúlyoztam) a gépet és gyarapítottam tovább a GPS-n megrajzolt sávokat. A sebesség valamivel volt több mint 100 csomó, ami a fekete-fehér G 196 GPS-en 180 és 200 km/ó közöttinek felelt meg. A magasságot stabilan 1300 lábon tartottam.
Attól függően, hogy milyen magas dombok felett repültünk úgy változott a terepszinttől mért magasságunk.

Garam Garam

Párkány és Esztergom látképe

Figyeltem a terepet és sokszor kiválóan lehetett látni az erdőkben elbújó etetőket és a vaddisznó dagonyákat is. A doagonyák eső után tele voltak vízzel. Vajon tudhatnak róluk a terület vadászai? Vadat csak kint láttam a zöldülő vetéseken. Pár dámot és őzeket. EGOM felől, a Pilis mentén nehéz esőfelhők érkeztek, és kövér cseppekben eleredt az eső. A látási viszonyok annyira nem romlottak el, hogy ne lehetett volna repülni, de a repülés már nem nyújtott semmi élvezetet. Egykedvűen bámultuk a légcsavar szétkente esőcsöppöket a kabin homlok plexijén. A légmozgás olyan gyenge volt, hogy a repülőgép mint egy hajó a tükörsima vízen - meg se mozdult. Ritka az ilyen nyugodt repülés!


Mikor hazaérkeztünk Nyitrára, száraz volt minden. A torony is csak onnan tudott a bennünket áztató esőről, hogy az egymás közt információt váltó gépeknek hallotta az adásait. Többek között hallotta a mi, eső miatti méltatlankodásunkat is.
Nagyon hálás vagyok Kovačik mérnöknek, hogy lehetővé tette számomra azt, hogy némi betekintést nyerjek ebbe a sokak által irigyelt „vadászati” tevékenységbe. Kemény munka ez!

Tudást és nagy precizitást igénylő, zajos és büdös munka. Biztosan megvan az anyagi vetülete is, de azt csak kevesen látják, hogy mekkora szervezést és mekkora kockázatot jelent ez a kivitelezőnek. Elég, ha nincsenek jóban az égiekkel! Ugyanis, ez a munka teljesen időjárásfüggő.


Képek és szöveg - Takács Frigyes
 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Élőhelyfejlesztés
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Élőhelyfejlesztés:

A fűz (Salix sp.) jelentősége a vad élőhelyének a fejlesztésében Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Élőhelyfejlesztés

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.053 másodperc