[ Belépés ] [ Admin belépés ]     foldgomb  magyarul  szlovakul  

· Főoldal
· Belépés
· Cikkek archívuma
· Fotóalbum
· Keresés
· Letöltések
· Témák

· Magasles
· Nimród Vadászújság
· Nimród Safari
· Vadászlap
· Poľovníctvo a rybárstvo
· Hubertlov
· Halali

· Ragadozómadaraink
· RPS hírek

 Új az archívumban:
· 2003/06

 A teljes archívum...

 Új az archívumban:
· 1927/08

 A teljes archívum...

· Fórum
· Chat
· Vendégkönyv
· Levél a szerkesztőnek
· Szerkesztőség

· Szervezeti felépítés
· Alapszabályzat
· Vadászati előírások
· Oktatás
· Trófeaszemlék

· Bírálóbizottság
· Szlovák ranglista
· Nemzetközi ranglista
· Éremhatárok
· Bírálólapok

· Kontinentális vizslák
· Angol vizslák
· Retrieverek
· Spánielek
· Vérebek
· Kopók
· Tacskók
· Terrierek
· Agarak
· Egyebek

Környezetvédelem: Madármérgezések az alföldeken
Dátum: 2005. 04. 22. Szerző: taki

Dunamenti tájvédelmi körzet
A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal - ragadozó madarak védelme szekciójának a szakemberei futó ellenőrzést végeztek a szenci (Senec) járásban a 22 KV villamos vezetékek környékén, hol gyakoriak a vezetékkel történő ütközésből eredő ragadozó madár sérülések és elhullások.2005. április 16-án a Nagygurab (Veľký Grob) térségében, a természetvédelmi ellenőrök házi tyúkok tojásait találták a szabad természetben. A tyúktojás elég távol volt a legközelebbi lakott területtől és piros színű festékkel egy halálfej volt rá bélyegezve. A tojás el voltak még látva piros színnel bélyegzett JED (MÉREG) felirattal is!

A terület tüzetesebb átvizsgálásakor további ilyen 20 tyúktojást találtak, a fent leírtakhoz hasonlóan megjelölve. A tojások jól látható helyeken (tisztásokon) voltak kihelyezve a zöldölő vetések szélébe vagy a fű közé, leggyakrabban vakondtúrások tetején. A kihelyezések környékén magas fák alatt és a tojások egymástól 50 – 80 m távolságban voltak találhatóak.
Három tojás közvetlenül egy elfoglalt egerészölyv (Buteo buteo) fészek alatt volt. Egy további frissen befejezett egerészölyv fészket néhány száz méterre az előbbitől már elhagyottan találtuk. Közvetlen a kihelyezett tojások közelében a fészkén ült egy erdei fülesbagoly (Asia otus) és egy kis sólyom (Falco tinnonculus). Tekintettel arra, hogy a kihelyezett tojások mögött ember által kitervelt szándékos mérgezést gyanítottunk, azonnal megkerestük Ing. Kernom őrnagyot az Országos rendőrkapitányság enviromentális bűncselekmények specialistáját. Az Őrnagy úr azonnal riasztotta a területileg illetékes rendőri szerveket és Ő maga is részt vett a vizsgálatokban. Az eseményről értesítettük a TV médiákat is, az STV állami és a TA3 hírtelevíziót. Mindkét TV társaság még aznap az adásába tette az eseményt. A bizonyítékok feltárása közben odajött a helyi vadásztársaság elnöke is, aki megtagadta a bemutatkozást. Az újságírók kérésre, hogy honnét kerültek ide a mérgezett tojások, azt válaszolta, hogy „nem tudja” és egy szuszra hozzátette: „mi vadászok egyben állatvédők is vagyunk, és mi védjük a vadat. Ha mink nem védenénk, akkor a természetvédőknek se lenne már mit védeniük”. Ezeket a szavakat nem szükséges tovább kommentálni.Ezzel kapcsolatban még megjegyzem, hogy kb. 1 km távolságra a kihelyezett és általunk megtalált mérgezett tojásoktól néhány évvel ezelőtt fészkelt egy pár királysas (Aquila heliaca). Az a terület is Nagygurab (Veľký Grob) kataszterébe tartozik, és ugyanez a vadásztársaság bérli rajta a vadászati jogot is. Még a fészkelés ideje alatt észrevettük, hogy a királysas hímje lógatja a szárnyát. Azt viszont, hogy meg volt-e lőve nem tudtuk bebizonyítani.
Az egy db kikelt sas fióka kevéssel a fészekhagyás előtt elpusztult. A sas párt azóta a területen nem látta senki. Pedig egy olyan területről van szó, ahol állandóan elegendő táplálék áll a ragadozó madarak rendelkezésére.
A Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a büntetőtörvénykönyv 181 § d) bekezdése alapján orvvadászattal gyanúsítható. Továbbá – vizsgálni fogják, hogy a 543/2002 Z.z. számú természetvédelmi törvény 35 § alapján további bűncselekmények is meg történtek-e. (pl. méreggel való engedély nélküli manipuláció stb.)Meg kell említeni a diószegi (Sládkovičovo) rendőri szervek magas színvonalú munkáját, ami a nyomok és bizonyítékok szakszerű feltárásában mutatkozott meg. A talált tojások el lettek szállítva laboratóriumi vizsgálatokra, ahol a tojásokba fecskendezett méreg lesz analizálva és újlenyomatok és egyéb bizonyítási jelek vannak a tojásokon keresve.


Szöveg és foto Chavko Jozef Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal

Magyar nyelvre fordította a szerkesztő. 
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

· Több hír: Dunamenti tájvédelmi körzet
· Több hír: taki


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Dunamenti tájvédelmi körzet:

Varjúfiókák, mint könnyen hozzáférhető céltáblák …. Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


Kapcsolódó rovatok

Dunamenti tájvédelmi körzet

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.


All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2002 by me.
You can syndicate our news using the file ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.047 másodperc