A MEDVÉK MÉG MINDIG AKTÍVAK
Dátum: 2007-01-05 15:53:04
Rovat: Aktuális hírek


 
 
 
 
 
 
A decemberi hír, mely szerint a medvék többsége már téli álomra vonult kissé elhamarkodott megállapítás volt. A december 16-19 -én és december 26-27-én végzett megfigyeléseink alapján az Alacsony-Tátrában öt medvétől találtunk nyomokat és ezek a nyomok azt bizonyították, hogy mackók még nagyon is aktívak.  


A „téli álmatlanságban” szenvedő medvék Vyšná Boca és Demänov völgy közt voltak megfigyelhetőek. Rastislav Dobrovodský operatőrrel  2006. december 30-tól - 2007. január 1-ig fojtattunk megfigyeléseket Poľanán és a nyomok alapján min. 14 medve nagyon is élénk medve életet folytatott még.

Mindkét hegységben az aktív medvék, különböző korcsoportból tevődtek össze. Voltak köztük bocsaikat vezető anya medvék, fiatal de már felnőtt egyedek és termetes hímek. A területek, ahol a megfigyeléseket végeztük  800 – 1600 m tengerszint feletti magasságokban találhatók.

Az nem túl szokványos dolog, hogy a medvék télen is aktívak. A melegebb éghajlaton nem szükséges a medvéknek hibernálódni. Pl. a Floridán élő fekete medve (Ursus americanus) nem alszik téli álmot. A kuatatások kimutatják, hogy a Spanyol Cantabria hegységben a klimatikus változások szintén befolyásolják a téli álmot alvó állatok szokásait.
Ugyanis a hibernáció célja az, hogy abban az időszakban, amikor az állatok nem találnak elegendő táplálékot, alvással redukálják a saját energia felhasználásukat. „Az Alacsony Tátrában és a Poľanán semmilyen jelét nem találtuk annak, hogy a medvék táplálékot vennének magukhoz, pedig olyan területeken jártunk ahol a vadászok rendszeresen etetik a vadat” – mondta Robin RIGG, az SWS zoológusa a szlovákiai B.E.A.R.S. projekt vezetője.
A medvéknél még eltarthat pár hétig, mire téli álomba merülnek. Ebben az időszakban viszont a viselkedésük latergikus és sokkal lassúbbak, mint máskor.

A medve hibernációja

A medvék remekül tudnak alkalmazkodni ahhoz, hogy átéljék a téli élelem hiányt. A medvék téli elhalálozása sokkal alacsonyabb, mint sok más vadfajnál.  Minden olyan állítás, hogy medvék téli hibernációja  nem valós, téves megfigyeléseken alapszik. Igaz, hogy a medvék télen nem redukálják a testhőmérsékletüket, mint pl. a táli álmot alvó rágcsálók, de a hibernálódott medvék légzése és a szívműködése is jelentősen csökken. Az, hogy a testhőmérsékletük nem csökken, nagy előnyként szolgál akkor, ha veszélyben vannak. A medvék nagyon gyorsan fel tudnak ébredni és ezzel lehetőségük van menekülni, védekezni és támadni. A téli „álomszuszékoktól”   eltérően, amelyek csak pár napos ébredezés után válnak aktívvá, a medvék az egyedüli emlősök, akik hetekig aludhatnak a nélkül, hogy élelmet vesznek magukhoz vagy bármit is ürít a szervezetük.
Ahhoz, hogy a medvék képesek legyenek erre, szervezetük elégeti azt a zsír rezervát, amit nyáron és ősszel az intenzív táplálkozás folyamán gyűjtöttek magukra. Ez kétszer annyi energiát ad számukra, mint a proteinok vagy a szénhidrátok. A zsír elégetésének a mellékterméke a széndioxid, amit a medve kilélegezik és a víz, amit a medve szervezete tovább hasznosít. A többi emlősök köztük az ember is az aktivitás szünetelésével calciumot veszít a szervezetéből, ami csontritkuláshoz vezethet. Ez a medvéknél nem fordul elő. A hibernált medvéknek a vérében rendkívül magas a cholesterol tartalom. Ennek ellenére nem rakódik le náluk epekő, és ismeretlen köreikben az érelmeszesedés. Arra viszont a medvéknek is fejlődött ki védekező rendszere, hogy a téli álmuk alatt, mikor a saját zsírrezervájukból élnek ne kerülhessen a szervezetükbe semmilyen toxikus anyag.

A medvék tanulmányozása már segített az emberiségnek abban, hogy sikeresen gyógyítani tuja az epeköves megbetegedést vagy egyes vesebetegségeket. Az ide vonatkozó ismereteink azonban még nagyon hiányosak. Még sok olyan titok van amelyek feltárása további lépéseket jelenthet az emberi gyógyászatban is.


Fordította – TAKÁCS  FrigyesA hír tulajdonosa: Vadászati Információs Adatbázis
www.vadaszat.sk

A hír webcíme:
www.vadaszat.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=364